Wanneer graszoden leggen?

Kies het juiste moment voor het leggen van graszoden. We gaan ervan uit dat u kiest voor een geschikt moment in de lente, zomer of herfst. Het leggen van grasmatten in de winter is niet aan te raden. Sterker nog, als het vriest is het leggen van grasmatten simpelweg onmogelijk.

Wanneer géén grasmatten leggen?

Zoals hierboven reeds gemeld, is het leggen van grasmatten in de winter niet wenselijk. Het zou echter wel kunnen, maar dan mag het absoluut niet vriezen. Maar er zijn meer momenten waarop het leggen van grasmatten wordt afgeraden, namelijk:

  • Bij een te natte ondergrond
  • Als het vriest
  • Als het sneeuwt

Bij een te natte ondergrond

De hechting van de wortels is van groot belang. De omstandigheden daarvoor moeten goed zijn. Mocht de ondergrond op het moment van leggen te nat zijn, dan bestaat de kans dat de wortels van uw nieuwe grasmat ‘verzuipen’. Dat wil echter niet zeggen dat het niet mag regenen ten tijde van het leggen van de grasmatten. Vocht is prima, maar drijfnatte grasmatten of ondergrond dus niet. Bij twijfel mag u altijd de experts van Graszodenleggen.be bellen.

Als het vriest

Bij vorst is het haast ondoenlijk grasmatten te leggen. Ten eerste is het niet prettig, ten tweede is het onmogelijk om de grond te bewerken. En een goede grondbewerking is toch echt noodzakelijk. En daarbij is het eveneens onmogelijk om ten tijde van vorst de grasmatten van A-kwaliteit los te snijden van de akkers. Dat zijn dus de redenen waarom het leggen van grasmatten in december, januari en februari onwenselijk is.

Als het sneeuwt

Mocht u deze werkzaamheden gepland hebben in bijvoorbeeld maart of april, dan kan het leggen van grasmatten alsnog vanwege sneeuwbuien worden bemoeilijkt. De aanwezigheid van sneeuw maakt de voorbereidende werkzaamheden haast onmogelijk. Want stelt u zich eens voor: hoe moet u de ondergrond egaliseren als er steeds een laag sneeuw op valt?

Bloemen in de wei
Bevroren gras

Graszoden leggen in het voorjaar en najaar

Het voorjaar en het najaar zijn bij uitstek de meeste geschikte periodes om een grasmat te leggen. Let er overigens wel op dat de temperatuur boven de 10 graden Celsius ligt op het moment dat de grasmat wordt gelegd. Maar het mag ook weer niet bloedheet zijn, dit om uitdroging van de grasmatten te voorkomen.

Temperatuur, vochtigheid en ondergrond

Het najaar is vanwege de luchtvochtigheid misschien nog wel het beste seizoen om grasmatten te leggen. Als de ondergrond goed is bewerkt, de temperatuur niet te laag of te hoog is en de luchtvochtigheid goed is’, dan zijn alle ingrediënten aanwezig om de grasmatten op een succesvolle wijze te leggen. Wilt u echter grasmatten leggen in maart of november? Dat is mogelijk. Maar wij begrijpen dat u hierover wellicht twijfelt. Schroom dan niet de erkende hoveniers van Graszodenleggen.be te raadplegen. Eén belletje naar ons en u weet direct of u de juiste beslissing hebt genomen.

Aanvragen vrijblijvende offerte

Het leggen van grasmatten in uw tuin hoeft helemaal niet duur te zijn. Zeker niet als u zelf de voorbereidende werkzaamheden verricht. Vraag het ons. Wij sturen u met alle plezier een persoonlijke offerte. En is de offerte naar uw zin? Dan ligt de fonkelnieuwe grasmat wellicht binnen 3 weken in uw tuin.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?


Graszoden


Oppervlakte m²

Soort grond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?