Sproeien

Het gazon beregenen

Gedurende het grootste deel van het jaar valt er in ons land voldoende regen om een gazon in goede conditie te houden. Soms zijn er echter in het voorjaar of in de zomer droge periodes, waarin water geven noodzakelijk is om te voorkomen dat het gras afsterft. Behalve dat dit afsterven het gazon direct beschadigt, geeft het ook onkruid de kans te gaan overheersen. Zo kunnen bijvoorbeeld witte klavier en duizendblad heel veel droogte overleven en ze zullen zodra het weer natter wordt, hard gaan groeien. Gevoeligheid voor droogte is dikwijls een teken van een zwakke en ondervoede grasmat. Besteed dan aandacht aan beluchten, compost strooien, uitharken en verticuteren en op de juiste wijze maaien – allemaal factoren die bijdragen tot een dieper indringend, beter tegen droogte bestand wortelstelsel.

Wanneer water geven?

Een gazon heeft water nodig zo gauw er droogtesymptomen verschijnen. De eerste tekenen zijn een verlies aan veerkracht en een doffer worden van de kleur van het gazon. Dit wordt gevolgd door vergeling van het blad, dat later bruin wordt. Als de droogte lang aanhoudt, verschrompelen de bovengrondse delen, de wortels verdrogen en de plant sterft. In voorjaar en zomer moet u na zeven tot tien dagen droog weer op deze symptomen gaan letten. Houd daarbij geen rekening met eventuele lichte buitjes. De meeste graswortels zitten in de bovenste 25-30 cm van de grond. De eerste tekenen van droogte ziet u meestal als de bovenste 10-12,5 cm zijn uitgedroogd.

Hoe vaak moet u uw gazon water geven?

Dat hangt af van het grondtype. Veengrond kan veel meer water bevatten dan lemige grond of kleigrond, die op zijn beurt weer meer vasthoudt dan lichte zandgrond. Dus moet een gazon op lichte grond eerder en vaker worden besproeid dan een zelfde gazon op zware grond of veengrond. Als vuistregel kunt u aanhouden dat bij droog, zonnig weer in voorjaar of zomer een goed onderhouden gazon op lemige grond ongeveer eens in de week moet worden gesproeid.

U kunt gazons op elke tijd van de dag water geven, maar liever niet in de hete zon, omdat deze dan gauw een harde korst krijgt bij het opdrogen en er zeer veel water verdampt. Het is dus niet economisch en water wordt een steeds schaarser goed. Als de grond te droog is om het water door te laten, kunt u een geschikt, biologisch afbreekbaar vloeimiddel als handig hulpmiddel toepassen.

Als het oppervlak zeer droog of dichtgeslagen is, is prikrollen of anderszins beluchten nodig om het binnendringen van het water te bevorderen. Hoeveel water geven? Vaak weinig water geven is slecht voor een gazon, omdat het een ondiepe beworteling en de groei van mos en muur bevordert. Vaak veel water geven kan ook schadelijk zijn, omdat het moesgroei en ziekten van de grasmat. Geef altijd tenminste 10 liter per m² en liefst 20 tot 25 per m².

Sproeiers

Sproeiers kunnen met een tuinslang of via een vast (automatisch) sproeisysteem worden bediend. Ze kunnen vast staan of met een draaiarm werken; bij een vast sproeisysteem verzonken of oscillerend (zoals de bekende heen-en-weer gaande zwenksproeiers). De eerstgenoemde typen sproeiers bestrijken een cirkelvormig gebied of een deel daarvan, terwijl de laatste een rechthoekig gebied bestrijkt. De laatste is daarom zuiniger en kent niet zoals de andere het probleem van overlappende sproeizones. Sommige oscillerende (vierkante) sproeiers kunnen worden versteld, zodat ze onder een bepaalde gewenste hoek sproeien of ze kunnen andere, instelbare sproeipatronen geven. Verzonken (pop-up) sproeiers liggen onder het oppervlak van het gazon. Door de druk van het water worden zij opgelicht en in beweging gezet.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?


Graszoden


Oppervlakte m²

Soort grond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?