Gazon bemesten

Gazon bemesten.

Een gazon dat een goede volle mat heeft en mooi donker is van kleur daar heeft u het hele jaar plezier van. Om dat te bewerkstelligen is het goed om het gras regelmatig te bemesten.

Waarom moet het gazon worden bemest?

Het is belangrijk om het gras enkele malen per jaar te bemesten en wel om de volgende redenen:

  • Gras dat goed is bemest zal minder snel last hebben van mosvorming
  • Het gras zal minder snel geel worden bij een goede bemesting
  • De graszoden zijn minder gevoelig voor ziektes en schimmels
  • Het gras zal na een goede bemesting in het najaar sneller herstellen na de winterperiode
  • Het gras zal mooi donker van kleur worden

Wanneer kan het gazon het beste worden bemest?

In het groeiseizoen, dat loopt van ongeveer maart tot november, moet het gras regelmatig worden bemest. Wij raden aan om ongeveer eens per 6 weken uw gazon te bemesten. Hoewel het groeiseizoen in maart begint groeit het gras dan nog niet erg hard. Daardoor is het raadzaam om in de eerste maand van het groeiseizoen het gras nog niet te bemesten. Ook is het af te raden om het gazon in de maand november nog te bemesten. In deze maanden zullen de meststoffen niet of onvoldoende worden opgenomen.

Hoe kan het gras het beste worden bemest?

Er zijn twee verschillende soorten bemesting die u kunt gebruiken voor uw gazon.

  • Organische mest
  • Kunstmest

Organische mest

Organische mest is mest gemaakt van plantenresten en is beter voor het milieu dan kunstmest. Organische mest moet ongeveer eens per zes weken over het gazon worden verspreid. Nadeel van organische mest is dat er tijdens het seizoen onregelmatige groei kan optreden omdat de werking van organische mest afhankelijk is van het weer en van het leven in de bodem. Hierdoor kan het zijn dat het gras onregelmatig groeit. Voordat u organische mest over het gras verspreid is het goed om eerst het gras te maaien. Het verdient voorkeur om te bemesten bij droog en bewolkt weer. Als het niet gaat regen besproei dan uw gazon. Verspreid de mest eerst in de lengte en dan in de breedte over het gazon.

Kunstmest

Kunstmest is verkrijgbaar in verschillende samenstellingen. 12-12-17 en 12-10-18. Deze kunstmestsamenstellingen zijn beide geschikt en in de juiste mengverhouding voor het bemesten van het gazon en heeft een snelle werking voor de groei van het gras. Ook hier dient u eerst het gras te maaien voordat u de korrels mest strooit. De verhouding is ongeveer 1 kilo op 25 vierkante meter. Strooi de korrels gelijkmatig uit over uw gazon en zet meteen na het strooien uw tuinberegening aan om verbranding tegen te gaan. Sproei totdat de korrels zijn opgelost.

Vrijblijvende offerte?


Graszoden


Oppervlakte m²

Soort grond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?