Gazononderhoud

Gazononderhoud

Uw graszoden onderhouden lijkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk vaak ingewikkelder dan men denkt. Dat is de reden dat Graszodenleggen.be een handig overzicht voor u heeft samengesteld, om te voorkomen dat u ons binnenkort moet bellen voor een nieuw gazon.

Sproeien van uw graszoden

Een gazon heeft vooral de eerste paar weken na het leggen van de graszoden veel water nodig. Na twee weken zijn de wortels aangegroeid en is water geven in droogteperiodes voldoende. U mag pas sproeien als de zon onder is. Als de temperatuur in de zomerdag boven de 25 graden Celsius is, dient u elke dag te sproeien. Als de graszoden net bij u gelegd zijn dient u direct te sproeien, ook als de zon fel schijnt. Op de pagina sproeien staat meer informatie over de vochtbehoefte van uw gazon.

Bemesten van uw graszoden

Het is belangrijk uw graszoden tijdig te bemesten, een gazon in de groei gebruikt veel voedingstoffen. Deze moet u op peil houden door iedere maand te bemesten. Indien u dit niet doet zal uw gazon lichter van kleur worden en zal het onkruid de overhand krijgen.

Bemest altijd voor de regen of een sproeibeurt, zodat de meststoffen goed op kunnen lossen en uw graszoden niet verbranden. Om schimmel en andere problemen te vermijden is het zaak om na september geen kunstmest meer te strooien. Het gazon kan na september de meststoffen niet meer volledig opnemen. Wilt u weten wanneer u het gazon moet bemesten? Lees dan verder op de pagina gazon bemesten.

Gras maaien

Veel graszoden worden te kort gemaaid en daardoor zien ze er minder fraai uit dan het geval kan zijn wanneer u een maaihoogte van 2,5 a 3,5 cm aanhoudt. Laat het gras echter ook niet te lang worden. Het gras maaien wordt dan zwaarder en de kwaliteit van het gazon wordt dan snel minder. Als u te lang wacht met maaien en u dus grotere hoeveelheden afgemaaid gras krijgt, kunt u dit gras beter opvangen of afharken. Zo voorkomt u mosvorming en verstikking van het gazon. Wilt u meer lezen over gras maaien en hoe u dit het beste kan doen? Lees dan verder op de pagina grasmaaien voor meer informatie.

Grasmaaier
Grasmaaier

Houd uw graszoden luchtig

Wanneer u jarenlang over de graszoden loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een tekort aan zuurstof. Uw gazon leeft ervan op wanneer u met een mestvork of handprikker op 10 cm afstand en minstens 10 cm diep gaatjes prikt. Regelmatig beluchten of verticuteren van het gazon gaat mosgroei tegen. Een- à tweemaal per jaar met een verticuteerhark uitkammen is eveneens goed voor uw graszoden. Wilt u weten hoe en wanneer u het gazon moet beluchten? Lees hier dan snel verder.

Mos in uw gazon

Op een gazon dat al langer ligt, met name op plekken met meer schaduw, zal zich mos gaan vormen. U kunt dit het best bestrijden door de oorzaken aan te pakken. Mos vormt zich het snelst op plekken waar het gazon wat kaler en dun is. Een gazon dat in goede staat verkeert zal hier minder snel last van hebben. Ook schaduw speelt hier een grote rol in; het gazon blijft op deze plekken ook vaak langer vochtig. Wellicht is het mogelijk ervoor te zorgen dat bepaalde plekken wat minder schaduw krijgen door planten terug te snoeien. Ook het verbeteren van de vochtdoorlatendheid van de bodem verbetert de situatie. Een andere oplossing is door in het late najaar of winter kalk te strooien. Dit verbetert de zuurtegraad van de grond. Per 15 m² gazon gebruikt u 1 kg kalk.

Onkruid bestrijden in uw gazon 

Zo nu en dan moet u het onkruid bestrijden. Doe dat minimaal een week na een maaibeurt, dan heeft het onkruid weer voldoende blad gevormd en dan trekt u het makkelijker uit de grond. Laat een onkruidbestrijder vier dagen inwerken voordat u weer gaat maaien. Hark geen levend mos los, want dat verspreidt de mosdeeltjes en versnelt direct weer de mosgroei. Gebruik een mosbestrijder om het mos te doden. Hark het na twee weken - als het bruin geworden is - bij elkaar. Wilt u meer informatie over het bestrijden van onkruid in uw gazon? Lees dan verder op de pagina onkruid bestrijden.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?


Graszoden


Oppervlakte m²

Soort grond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?