Emelten

Emelten zijn grijze, pootloze larven van langpootmuggen. De volwassen dieren komen uit de grond en leggen er hun eieren in aan het eind van de zomer. De larven komen in het najaar uit en voeden zich gedurende de winter onder het gazon. Onder de grond eten ze van de wortels en ‘s nachts komen ze naar het oppervlak om bovengrondse delen van de grasplant te eten.

Heeft u last van gele plekken in het gazon?

De schade die ze aanrichten ziet u pas de volgende zomer als er onregelmatige, gele plekken in de grasmat verschijnen. Deze vallen het meest in droge periodes op, omdat het gras dan onvoldoende wortels heeft om vocht op te nemen. U ziet de aanwezigheid van de larven dikwijls doordat er spreeuwen op het gazon komen foerageren.

Emelten opsporen

Controleer of er larven aanwezig zijn door of voorzichtig uit te vorken of een stuk grond met water te doorweken en 's nachts met een zak te bedekken om de larven naar boven te krijgen. Als u ‘s ochtends de plastic zak verwijdert, is de kans groot dat u grote aantallen emelten op het gazon ziet liggen

Emelten bestrijden

Bestrijd ze het liefst in september of in oktober, als de larven nog klein zijn, met een geschikt chemisch middel. Deze middelen zijn vrij algemeen verkrijgbaar bij tuincentra. Doordat de larven zich in het gazon bevinden zijn ze zeer lastig op een ander tijdstip te bestrijden. Dat kan ook bij zacht, vochtig weer vroeg in het voorjaar.

Beschadigd gazon herstellen

Delen van het gazon die aangetast zijn door de insecten en hun belagers kunt u herstellen. Dit kan door de delen opnieuw in te zaaien. Het kan ook aangepakt worden door graszoden te leggen. Dit kunt u zelf doen, maar voor grotere oppervlakten kunt u ons ook inschakelen. U bent dan snel weer verzekerd van een mooi groen gazon. Via het offerte formulier kunt u bij ons een aanvraag doen voor het vervangen van het gazon.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?


Graszoden


Oppervlakte m²

Soort grond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?