Bijproducten

Een fraaie nieuwe grasmat is prettig en een lust voor het oog. Maar de grasmat moet wel mooi blijven! Gaat dan vanzelf? Nee, helaas niet. Daarvoor moet u - of een tuinman of hovenier - de nieuwe grasmat goed onderhouden met de daarvoor bestemde artikelen. Slechts dan bent u verzekerd van een grasmat die jaren nadien nog steeds even mooi is.

Hoe houd ik mijn grasmat in een goede staat?

Houd er rekening mee dat het verzorgen en bijhouden van nieuwe grasmatten tijd kost. Pas dan behoudt de grasmat zijn kwaliteit en fraaie donkergroen kleur. Hebt u de juiste artikelen en gereedschappen in huis voor een juiste verzorging? Dan is het niet moeilijk uw grasmat in een goede staat te houden.

Hieronder treft u een korte opsomming van de benodigde materialen en producten:

 • Gazonmest
 • Gazonkalk
 • Graszaad  
 • Grasmaaier
 • Sproeiers
Gazonmest
Gazonmest

Gazonmest

Het toevoegen van gazonmest is van groot belang. Want door het regelmatig maaien van de grasmatten -en dus ook het afvoeren ervan - gaan er voedingsstoffen verloren. Deze voedingsstoffen dienen te worden aangevuld. Dat is noodzakelijk om de waarden van het gras weer op een acceptabel niveau te krijgen. Mochten deze waarden niet op het juiste niveau zijn, dan bestaat de kans op uitdroging van het gras en dus ook de kans op de grasziekte rooddraad. Mocht u beschikken over een groot grasoppervlak, dan kunt u overwegen hiervoor een mest- c.q. kalkstrooier te gebruiken.

Gazonkalk

Gazonkalk heeft een zeer belangrijke functie voor uw grasmat. Toevoeging van gazonkalk aan uw grasmat zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem wordt verlaagd én dat de pH-waarde juist wordt verhoogd. Dat uw bodem zuur is na verloop van tijd, daar kunt u niets aan doen. Dat is ontstaan door de neerslag van de afgelopen jaren, alsook door de restanten van het gemaaide gras dat achterblijft op uw grasmat. Het aanschaffen van gazonkalk is heel eenvoudig. Dit om de simpele reden dat eigenlijk elke soort gazonkalk geschikt is voor uw grasmat. Elke soort verlaagt de zuurgraad van het gazon. U begrijpt ongetwijfeld dat het toevoegen van gazonkalk meer dan gewenst is.

Graszaad

Wilt u een fraaie grasmat? Dan is de aanwezigheid van graszaad onontbeerlijk. Maar ook als u de A-kwaliteit grasmatten van Graszodenleggen.be laat leggen en zaaien in eerste instantie niet nodig is, dan nog is het prettig als u graszaad ter beschikking hebt. Na enige tijd bestaat immers de mogelijkheid dat er kale plekken verschijnen in uw grasmat, om welke reden dan ook. Dan is het strooien van het juiste graszaad wel gewenst.

Waarom krijg ik kale plekken in mijn nieuwe grasmat? Niet alles is te voorkomen, zeker niet als het juiste onderhoud van de grasmatten niet tijdig plaatsvindt. Juist op die momenten kunnen kale plekken ontstaan, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van mollen, engerlingen of emelten. Realiseer u dat dat niet betekent dat uw grasmatten van slechte kwaliteit zijn. Slecht onderhoud is zelfs voor de beste grasmatten funest.

Grasmaaier

Dat u een grasmaaier nodig hebt voor het onderhoud van uw grasmat is niet verrassend. Het is echter wel belangrijk te weten welke grasmaaier u nodig hebt voor uw eigen grasmat. Er bestaan verschillende maaiers voor afwijkende oppervlakten. De drie hieronder genoemde grasmaaiers zijn de meest voorkomende.

 • Robotmaaier
 • Cirkelmaaier
 • Kooimaaier

Voor een grasmat die een normale hoeveelheid vierkante meters telt - bijvoorbeeld een tuin die bij een gangbaar rijtjeshuis hoort - is de kooimaaier de juiste grasmaaier. De drie grasmaaiers zijn in principe geschikt voor elke grasmat. Maar bij grotere oppervlakten wordt geadviseerd te kiezen voor een motorisch aangedreven grasmaaier.

Sproeiers

Uw grasmatten voorzien van water is noodzakelijk. Men hoeft geen hovenier te zijn om dat te begrijpen. De manier waarop het plaatsvindt is zeker zo belangrijk. Bij een kleine grasmat zou een eenvoudige tuinslang al toereikend kunnen zijn. Hebt u echter een grasmat die groter is dan gemiddeld, dan zijn sproeiers - en dus een tuinberegeningssysteem - aan te raden. Dit zijn de accessoires die u nodig hebt voor een tuinberegeningssysteem:

 • Slang
 • Koppelingen
 • Sproeiers

Wilt u een heus tuinberegeningssysteem aanschaffen?

Laat u doen voldoende informeren door een erkende hovenier. De professionals van Graszodenleggen.be komen graag bij u langs voor een inspectie. Belangrijk is in ieder geval dat u uw grasmat genoeg besproeit. Wat gebeurt als uw grasmat te weinig water krijgt?

 • Uw grasmat raakt uitgedroogd.
 • Uw grasmat gaat er dor uitzien en sterft af.
 • De dichtheid van de grasmat neemt af, met kale plekken als gevolg.
 • Mos en onkruid gaan zich laten zien.

Vrijblijvend bezoek aan huis

Twijfelt u nog over de aanleg van een nieuwe grasmat? Als u de A-kwaliteit grasmatten van Graszodenleggen.be aanschaft, bent u in ieder geval verzekerd van een goed gekweekte grasmat met een fraaie donkergroene kleur. Ook voor een onderhoudsimpuls kunt u onze vakkundige hoveniers raadplegen. Bel ons of mail ons! Wij komen graag bij u op locatie kijken en adviseren u gratis.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?


Graszoden


Oppervlakte m²

Soort grond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?